Pescuitul in Delta se supune, in general restrictiilor legale valabile general, cu unele exceptii care tin de protectia anutor specii (sturionii) sau de protectia anumitor zone, unse se poate practica doar pescuitul in sistem Catch & Release.

Dimensiunile minime ale pestilor sunt cele general valabile.

Pentru a pescui in Delta aveti nevoie de un permis de acces in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si, separate, de un permis de pescuit valabil in aria rezervatiei. Ambele sunt disponibile online pe site-ul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), aici: [permise online].

 

Specii de peste in Delta Dunarii

Pentru ca articolul este destinat pescarilor sportivi, nu vom insira aici speciile de peste la care pescuitul sportiv este interzis, pecum sturionii.

Speciile cele mai importante pentru pescarii sportivi sunt: crapul, carasul, rosioara, somnul, stiuca, salaul, bibanul, avatul. Desigur, in Delta putem gasi nenumarate specii de peste precum: linul, babusca, obletele sau chiar guvidul (in lacurile din apropierea litoralului Marii Negre). Dar... expeditiile pescaresti in Delta vizeaza in primul rand crapul, somnul si stiuca.

Pentru partide de pescuit reusite, nu va recomandam sa mergeti in timpul week-end-ului pe canalele circulate de ambarcatiuni deoarece aglomeratia de barci cu motor este suficient de mare incat sa creeze conditii nefavorabile pescuitului: zgomot, valuri, iarba tocata de elicile barcilor. Una dintre partidele mele la stiuca a fost complet compromisa de micile tufe de iarba, care plateau absolut peste tot in jur, smulse de elicile barcilor.

Sunt si voci care sustin ca pestele ar fi obisnuit cu zgomotul motoarelor, sau chiar ca somnii ar putea fi stimulate sa iasa din cotloane. Personal, nu cred. Iar experientele mele de pana acum araata tocmai contrariul.

 

Locuri vestite de pescuit in Delta Dunarii

Desigur, aici voi insira numai cateva dintre locurile mai cunoscute de pescuit, fara pretentia de a acoperi nici macar un procent semnificativ din ceea ce ofera Delta. Asadar, cateva destinatii si speciile de peste corespunzatoare:

Bratele Dunarii (Tulcea, Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe)

Pe bratele Dunarii se pot pescui o varietate mare de specii de peste, in primul rand somn, crap, caras dar chiar si mreana. Sunt preferate gropanele (mai ales daca se gasesc la intersectia cu canalale Deltei) dar sunt posibile partide reusite in aproape toate locurile accesibile. In multe cazuri platourile dinspre mal se pot dovedi locuri excelente pentru crap si caras. Poate cel mai mult depinde de trendul crecator sau descrescator al apei. Atunci cand apa este in scadere, pestele are tendinta de a reveni din ghioluri catre bratele Dunarii.

Canalele

Delta Dunarii dispune de o retea secundara imensa de peste 3500 de kilometri de canale si garle. Mai jos sunt doar cateva exemple dintre cele pe care am avut ocazia de a le vizita.

Garla Sontea

Garla Sontea este cea mai lunga garla din Delta. Pe malurile ei se gasesc o multime de locuri favorabile camparii de unde se poate pescui cu success la crap. Pentru rapitor, sunt foarte cunoscute intersectiile cu alte canale, unde se prinde stiuca sau avat. La stationar intersectia cu bratul Sulina este vestita pentru somn.

Garla Sontea        Olguta

Garla Sontea se intersecteaza cu un alt canal vestit pentru pescarii la stiuca: Olguta

Arhipenco

Este un canal ce se desprinde direct din bratul Sulina si ajunge sa se uneasca intr-o increngatura de brate mai mici cu Garla Sontea. La inceputul sau exista un gropan cautat de pescarii la crap si somn.

Canalul Dunavat

In apropiere de intersectia cu Bratul Sfantu-Gheorghe se gasesc o multime de locuri de pescuit. Aici se pot prinde crap, somn, salau dar odata cu cresterea apelor apar si avati considerabili. In zonele si in perioadele cu apa mai scazuta se va puteti antrena copiii in partide de pescuit la caras, biban, ba chiar si somotei. Totul in cantitati nesfarsite.

Canalul Lipovenilor porneste din Dunavat, avand initial adancime ceva mai mare si continua pe o distanta considerabila ingustandu-se tot mai mult pana cand ajunge o biata garla ingusta. Pe portiune mare, malurile canalului sunt impanzite de salcii care ii dau un aer forte pitoresc. Se pot pescui aici caras, somn, avat, salau, biban.

    

Ghiolurile si japsele

Acestea sunt in numar foarte mare in Delta, de ordinul sutelor, si sunt in continua schimbare. Ele sunt locuri mai joase dintre garle si canale, rareori cu maluri ferme. Din cauza malurilor nu foarte comode, dar si a cantitatii mari de mal si vegetatie, ghiolurile se preteaza mai mult pescuitului la rapitor.

In general, in privinta ghiourilor trebuie sa se tina seama de teninta de crestere sau descrestere a apei. In sezonul in care apa scade, odata cu aceasta se retrage si pestele.