De ce unele momeli artificiale prind, de ce altele nu?

Alegerea nalucilor, dar si a oricaror altor momenli pentru peste este un lucru, pe cat de important, pe atat de complicat. Cititnd pe forumuri sau din discutiile cu alti pescar, intotdeauna tendinta este sa te indrepti catre produsele mai scumpe, fabricate de firme cunoscute. Alternativa, uneltele ceva mai ieftine “no-name” este rar sustinuta de catre forumisti sau pescari. De aici vine marea dilemma: ce conteaza mai mult? Calitatea, marca sau pretul? Culoarea, materialul, calitatea manufacturarii?

 

Ce poate face o momeala buna?

Studiile, articolele de specialitate, experienta proprie… toate adunate la un loc nu reusesc sa ne dea inca un raspuns transant: ce determina de fapt atacul pestelui?

Foamea… Daca nu ati prins niciodata o stiuca in stomacul careia sa se gaseasca peste semidigerat cat 20-30% sau mai mult din greutatea stiucii, atunci poate ati fi tentat sa spuneti ca asta este.

Asemanarea momelilor cu hrana naturala? Posibil. Daca stiucii ii este foame si daca naluca seamana cu hrana naturala, atunci desigur conteaza.

Sau poate conteaza vibratiile, senzatia pe care o trezeste pestelui evolutia nalucii… Sau poate culoarea este cea care declanseaza sau limiteaza atacul (in copilarie, un pescar mi-a demonstrat ca daca folosea margelusa rosie pe axul rotativei, clenii nu se atingeau de lingurita, iar fara margelusa rosie atacurile veneau cu frenezie). Povesti si articole pe aceste teme sunt nenumarate. Raspunsul final nu e atat de transant pe cat ne-am dori: probabil toate acestea conteaza.

 

Este foarte probabil ca atacul sa fie generat de o combinatie a factorilor de mai sus: foamea, stimularea unor simturi ale pestelui (culoare, vibratii, zgomot) sau simpla enervare a pestelui, incalcarea teritoriului, agresivitatea nativa. Cam asta este de fapt tot ce stim: nu stim exact ce este mai important.

Mai sunt si de conditiile de mediu: soare, nor, apa limpede, apa tulbure, viteza apei, ora din zi. Aici alegerile tin de experienta pescarului, insa nici cel mai experimentat pescar sau cel mai mare campion nu va reusi mare lucru cu o bucata de plastic vopsit. Credeti ca ati putea prinde ceva cu un dop de PET?

Am auzit si eu povesti cu stiuci pescuite la plachiu de pantof sau biban momit cu un ghemotoc de ata. Nu spun ca sunt povesti vanatoresti… E perfect posibil in anumite conditii: densitatea pestelui, sezon, lipsa hranei, solunara (?)… Dar nu ma indoiesc ca in acele conditii o naluca buna ar fi facut cel putin acceasi performanta.

Problema care ramane este cu ce pescuim, nu in conditii ideale, ci in conditiile cel mai des intalnite, cand pestele nu se agata de un ghemotoc de ata colorata?

 

Cum alegem nalucile cu care pescuim?

Daca tot stim atat de putine despre ceea ce conteaza mai mult la o naluca, singura cale logica este cea experimentala: mai multe incercari cu success, confirma un anumit aspect.

Acesta este principiul de baza. Nalucile bune sunt cele care s-au dovedit eficiente in practica in alte zeci de partide, ale altor pescari, Duminica pe apa sau in concursuri profesioniste. Practica pescarilor, observatiile facute pe apa, experienta sa se regaseasca in nalucile pe care le folosim, iar producatorul sa fie capabil sa reproduca acelesi caracteristici intr-un numar nelimitat de bucati, fara defecte. Multi producatori testeaza fiecare naluca in parte in laborator.

  

O naluca buna este una confirmata de practica pescareasca

Modul in care o naluca emite vibratii in apa nu este atat de vizibil precum culoarea. Unii producatori studiaza aceste vibratii in laborator, echilibreaza nalucile, retesteaza, modifica din nou si din nou testeaza. Un producator “no-name” doar imita forma si culoarea. Echilibrul in apa, vizibilitatea sub apa, evolutia nalucii, vibratiile, adancimea la care evolueaza, acestea trebuie analizate, confirmate de practica si testate. Doua naluci identice trebuie sa se comporte la fel sub apa. Aceasta este minima confirmare pentru un produs.

 

Multi dintre noi vor spune, pe buna dreptate, de ce as avea incredere in povestea spusa de vanzator? Faptul ca unii producatori chiar investesc in cercetare, finanteaza echipe de pescari profesionisti si concursuri de pescuit, poate nu e suficient, dar faptul ca alte mii de pescari din tara sau din lume folosesc aceeasi momeala, o recunosc si o cumpara este un plus.

Confirmarea finala este insa experimentul personal. Folosind niste naluci carora le urmariti rezultatele, cu care faceti experimente, incercari, despre care puteti discuta pe forumuri cu alti pescari,aceasta, aceasta este de fapt  validarea sau invalidarea unui produs.

 

Fara sa fac apologia uneltelor de pescuit scumpe, practica mi-a aratat ca intotdeauna calitatea conteaza. Timpul cheltuit pe apa pentru a incerca momeli, care sunt la fel de atractive pentru peste ca orice simpla bucata de lemn vopsita, este adesea mai scump decat banii cheltuiti pe momenli pe care practica le-a confirmat, iar producatorii pot garanta un standard de calitate. Nalucile bune nu vor suplini experienta, talentul sau intuitia pescarului, dar macar nu vor fi o piedica.